Copyright 2017 - Custom text here

Tisztelt Látogatók!

 

A Könyvtár nyitva tartása a nyári időszakban az alábbiak szerint alakul:

 június 30-ig  Hétfő – kedd: ZÁRVA,
 szerda – csütörtök: 8.00-17.00,
 
péntek: 8.00-15.00
 július 3-14.  Ügyeleti nyitva tartás: hétfő – péntek: 9.00-13.00
 július 17. – augusztus 18.  ZÁRVA
 augusztus 21. – szeptember 1.  Ügyeleti nyitva tartás: hétfő – péntek: 9.00–13.00
 szeptember 4-től  A megszokott rend szerinti nyitva tartás

 

A Könyvtár a zárva tartás ideje alatt könyvtári ügyeletet tart, amelynek keretében az alábbi szolgáltatások vehetőek igénybe:

  • Könyvek kölcsönzése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen történő egyeztetés alapján.
  • MTMT-ügyelet: előzetes bejelentkezés során, az alábbi elérhetőségen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A 2017. július 31. és augusztus 11. közötti időszakban az Ybl Kar zárva tart.

A könyvtári nyári zárva tartás időtartamára (július 17. – augusztus 18.) a kölcsönzött könyvekre késedelmi díjat nem számítunk fel.

 

Minden kedves Olvasónknak tartalmas nyarat, jó pihenést kívánunk!

Végzős hallgatók figyelmébe - tájékoztató a kísérőjegyről!

A végzős hallgatóknak a diploma átvétele előtt kötelező leadni a Tanulmányi Osztályon egy a Kari Könyvtár által kiállított igazolást arról, hogy nincs könyvtári tartozásuk. Nem kiiratkozásról van szó, tehát nem számít, hogy beiratkozott olvasója-e valaki a Könyvtárnak, vagy sem. Az igazolás kiállításához a könyvtárral kapcsolatos tartozást (legyen az kölcsönzés, vagy ki nem egyenlített késedelmi díj) rendezni kell. A nem-tartozási igazolás kiállítását követően már csak helyben használatra jogosult a hallgató, tehát kölcsönözni nem tud, hacsak be nem iratkozik külsősként.

Az igazolás kiadásához szükséges a személyi igazolvány, és a következő adatok: hallgató neve, az édesanyja születési neve, a születés dátuma, tagozat/szak, Neptun kód, személyi igazolvány száma.

A nyomtatvány letölthető a Kar honlapjáról: Kísérőjegy

A Kari Könyvtár nyitva tartása 2017. június 30-ig:

Hétfő

ZÁRVA

Kedd

ZÁRVA

Szerda

8.00 - 17.00

Csütörtök

8.00 - 17.00

Péntek

8.00 - 15.00

Tisztelt Látogatóink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kari Könyvtár a következő hetekben tanfolyam miatt sajnos keddenként is ZÁRVA lesz, ezért a nyitva tartásunk június 30-ig az alábbiak szerint módosul:

Hétfő  ZÁRVA
Kedd  ZÁRVA
Szerda  8.00 - 17.00
Csütörtök  8.00 - 17.00
Péntek  8.00 - 15.00

 

Kérdés esetén természetesen örömmel állunk rendelkezésükre a következő elérhetőségen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Taylor and Francis próbahozzáférés a Karon

 

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy a Taylor & Francis kiadó 2017. május 31-ig próbahozzáférést biztosít az alábbi folyóiratokhoz:

Social Science & Humanities Library

Science & Technology Library

Medical Library

 

A gyűjtemény elérhető a Szent István Egyetem számítógépeiről vagy saját számítógépről az egyetemi wifin keresztül az alábbi linken: http://tandfonline.com/

A Taylor & Francis vállalat több, mint 2500 folyóiratot és évi 5000 új könyvet publikál, elsősorban társadalomtudományi és bölcsészettudományi területen, emellett természettudományi és orvosi gyűjteménnyel is rendelkezik.

 

További információk az adatbázisról:

http://taylorandfrancis.com/about/
Felhasználói tájékoztató

 

A Víz Világnapja - Március 22.

WWD2017 hu CMJN

 

Oláh Pál
Március 22-re

A tiszta víz, mely maga az élet.

Amit a természet megteremtett s védett.
Az ember keze által már mérgezetté lett.
Emberek, nekünk csak ennyit ér az élet?

u.i.
Nincs jövőnk, ha nem lesz vizünk.
Takarékoskodj hát velünk!

 

A víz a földi életet egyik alapvető meghatározója, nélküle nincs élet. A víz az ember számára nélkülözhetetlen mind biológiai-, higiéniai-, egészségügyi-, közlekedési-, és termelési szempontból is. A világ vízfelhasználásának üteme a 20. században kétszeresen haladta meg az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű növekedését. Azonban a világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és jövőnk, az eljövendő generációk sorsa azon múlik, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan tudjuk megóvni és képesek vagyunk-e megfelelően hasznosítani rendelkezésre álló vizeinket.

Az ENSZ 1993-ban a Víz Világnapjának nyilvánította március 22-ét. E jeles nap minden évben más-más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!" lett.

Természetes vizeinket nemcsak a szennyvíz, a mértéktelen szemetelés, a kőolajszármazékok, a mezőgazdaságban használatos vegyszerek szennyezik be, de pl. a különböző káros anyagokat szállító csapadék és a gyógyszermaradványok jelenléte miatt is aggódhatunk (utóbbi több mint 90 %-a az emberi vizelettel kerül a szennyvízbe, onnan pedig a természetes vizekbe). A hatóanyagok koncentrációját persze befolyásolja a hígulás mértéke és az alkalmazott szennyvíztisztítás is.

A probléma tehát nem eltúlzott, és megoldásához elengedhetetlen a vízfogyasztás takarékos felhasználásának megszervezése és a vízbe jutatott káros anyagok szabályozása. Még fontosabb a jó minőségű víz pótlását szolgáló, különösen az ipari és háztartási szennyvizek újrahasznosítását biztosító technológiák fejlesztése, rendszerbe állítása.

A szennyvíz megtisztítására számos technológia fejlődött ki, az egyik leginkább elterjedt az ún. eleveniszapos technológia. Azonban egyre többet hallhatunk a szennyvíztisztítás mellett a szennyvíz hasznosításának lehetőségeiről, melynek lényege abban áll, hogy minden, ami a szennyvízben hasznos és kinyerhető, azt ki is kell nyerni, és a cél az (elő)ülepítéssel leválasztott teljes iszapmennyiség felhasználása. A szennyvíziszap szerves trágyaként való hasznosítása a mezőgazdaságban a legkézenfekvőbb lehetőség, ehhez persze elengedhetetlen a környezettudatos csatorna-használat ösztönzése, a szennyvízhálózat rendeltetésszerű használata. Az iszaphasznosítási lehetőségek és a visszamaradt használt víz tisztításának új módszereinek megvalósítása egyaránt további kihívások elé állítja a szakembereket.

A témában további információk, hasznos linkek a Víz Világnapja magyar és angol nyelvű oldalán találhatóak:
http://www.vizvilagnap.hu/index.php/linkek
http://www.worldwaterday.org

Programajánlók a Víz Világnapjához kapcsolódóan:
https://www.programturizmus.hu/search?keywords=&keywords-text=viz+vil%E1gnapja&f-loc=&f-loc-text

Nemzetközi víz világnapi videó: http://www.vizvilagnap.hu/index.php/keresgelo


Források:

Könyv- és folyóirat-ajánló: